Cum sa iti alegi echipamentul de schi

Fie ca esti incepator sau nu, toata lumea se confrunta cu o multime de dileme atunci cand vine vorba de mers iarna la munte. Prima dintre ele este “oare anul acesta sa imi iau schiuri sau sa inchiriez?”.

Partia de ski de la Piatra-Neamt
Partia de ski Rarau – Campulung Moldovenesc

Pentru cei ce pun prima dată picioarele in schiuri, varianta celor inchiriate poate sa fie una buna fiindcă nu ai de unde sa stii daca iti place sau daca e sportul potrivit pentru tine pana nu testezi si inveți. Odata ce ai prins virusul alunecarii pe zapadă vei privi aceasta activitate cu alti ochi si o investitie intr-un echipament corespunzator ar putea fi primul pas spre progres.

Nu uita mereu sa te informezi in legatura cu schiurile de care ai nevoie atunci cand vei inchiria sau iti vei cumpara si sa alegi lungimea potrivita in functie de inaltimea si greutatea ta.

Echipamentul pentru schi consta in toate articolele de imbracaminte, nu doar claparii si schiurile in sine. Astfel vei avea nevoie de o geaca si pantaloni de schi. Acestea sunt special construite pentru a te proteja de frig si umezeala pe toata perioada petrecuta pe partie.

Gradul de confort al hainelor de schi este dat de un raport impermeabilitate/respirabilitate care indica, cat de protejat vei fi de intemperii. Gradul de impermeabilitate este reprezentat de mm coloana de apa pe cm2 iar cel de respirabilitate prin cantitatea de vapori ce poate fi eliminata prin tesatura.

Dacă nu vrei sa apari pe net fiind cocalar cu blugi si ochelari de soare pe partie, fa o mica investitie durabila in ochelari de schi, casca si manusi. Acestea te vor proteja de hipotermie si de eventualele lovituri pe care le vei suferi in procesul de invatare. Casca iti va proteja capul iar ochelarii fata si mai ales nasul in cazul unui contact frontal cu zapada sau un copac.

Rolul manusilor nici nu mai are rost sa fie detaliat. As vrea totusi sa spun ca manusile ar trebui sa fie unele speciale pentru schi, impermeabile si care ofera un anumit grad de izolare termica.

Ai decis sa iti cumperi propriul tau echipament si sa devii un sportiv serios? Acum urmeaza sa iti alegi echipamentul potrivit si vei avea de ales intre multe forme, dimensiuni si modele.

Primul sfat este sa nu alegi echipamentul de top, pentru profesionisti, mergand pe principiul “cel mai scump este si cel mai bun” pentru ca acelea sunt schiuri de cele mai multe ori dedicate schiorilor avansati si profesionistilor. Mergi pe echipamentele entry level fiindca acestea au fost construite in asa fel pentru a rula mai usor si tu sa poti progresa. Si daca stam sa ne gandim bine, in Romania dar si in Europa se schiaza de maxim 4 luni pe an.

Cand vine vorba de clapari, alege la fel ca schiurile, modelele de entry level, dedicate incepatorilor fiindca in primul rand vor fi mai confortabili decat cei pentru avansati iar in an doilea rand te vor ajuta sa progresezi reducand riscurile unei accidentari.

Alegerea unui echipament de la ZERO este o chestiune ce necesita timp si chibzuinta fiindca e o investitie de o durata mai lunga dar placuta. Important este sa cumperi chestii utile si confortabile, nu doar echipamente care arata bine si atat.

(Visited 81 times, 1 visits today)
Please follow and like:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *