Cum sa ai un cos de fum si semineu curate

Cand vine vorba de seminee, eficienta, mentenanta si curatirea atat a semineului cat si a cosului de fum au un cuvant greu de spus in aceasta ecuatie. Odata instalat, un semineu va trebui curatat si inspectat cel putin o data pe an, de preferabil dupa incheierea sezonului rece. Atunci cand nu vom mai face foc in semineu, este bine sa chemam o echipa de specialisti sa verifice starea semineului si a cosului de fum, si sa efectueze curatarea lor in mod corespunzator. Astfel, ne asiguram ca viitorul sezon rece va fi intampinat de un semineu si cos de fum in stare perfecta.

  • De ce este important sa avem cosul de fum si semineul curate?

Trebuie sa stim ca de fiecare data cand se face foc in semineu, arderea materiei lemnoase produce fum si diversi compusi secundari, cum ar fi funinginea si creozotul. Aceste substante sunt destul de lipicioase si vor adera pe peretii interiori ai semineului si cosului de fum. Pe langa faptul ca sunt subtante inflamabile, ceea ce inseamna ca acumularea lor poate starni incendii, ele pot obstructiona cosul de fum si diminua eficienta semineului. Asadar, acumularea de reziduuri in semineu si cosul de fum va face pornirea si intretinerea focului mult mai dificila. Focul nu va arde cum trebuie, din cauza faptului ca semineul nu este alimentat cu aer corespunzator, iar semineul nu va genera nivelul de caldura dorit.

  • Cum putem sa ne bucuram de un semineu si cos de fum curate?

Inainte de a curata semineul sau cosul de fum, trebuie sa ne asiguram ca focul este stins de cel putin 12 ore, pentru a evita prezenta taciunilor inca aprinsi. De aceea este recomandat sa facem astfel de operatiuni atunci cand nu mai intentionam sa folosim semineul.

Pentru a curata un semineu si cos de fum, vei avea nevoie de perii speciale. Exista perii pentru cosul de fum, cu extensii adecvate, ce iti vor permite accesul in interiorul cosului. Trebuie doar sa te asiguri ca dimensiunea periei este adecvata pentru cosul de fum pe care il detii. De asemenea, sunt perii speciale pentru focar, care te vor ajuta sa cureti inclusiv colturile semineului.

Va trebui sa iei in considerare si protectia ta pe parcursul acestei operatiuni. Asadar, poarta o masca de praf, pentru a nu inspira particulele fine de cenusa si funingine. Foloseste si o pereche de ochelari de protectie si manusi, daca vei considera necesar acest lucru. De asemenea, este indicat sa tii un geam sau usa larg deschisa, pentru a permite incaperii sa se aeriseasca in mod corespunzator.

Ideal ar fi sa protejezi semineul si imediata sa vecinatate cu folie de plastic. In momentul in care vei impinge peria pe cos, o cantitate semnificative de cenusa si funingine poate ajunge in casa ta. Pentru asta, acopera intrarea semineului cu folie.

Pentru a curata cosul de fum, va trebui sa te urci pe acoperis si sa introduci peria prin gura de iesire a hornului. Pentru asta vei avea nevoie de o scara adecvata si un ham de protectie, care sa te ancoreze pe parcursul activitatii.

Odata ce ai finalizat curatirea cu ajutorul periilor, poti utiliza un aspirator pentru indepartarea reziduurilor. Orice ai face, nu folosi apa pentru a curata semineul si cosul de fum, pentru ca impreuna cu reziduurile existente se formeaza o pasta greu de indepartat.

  • Ce facem cand nu putem sau nu dorim sa efectuam acest tip de operatie singuri?

Exista trei tipuri de creozot ce se poate depune pe interiorul peretilor semineului si cosului de fum atunci cand ardem lemne. Doar primul tip se poate curata cu usurinta cu ajutorul periilor. Asta inseamna sa folosim lemne uscate si de calitate buna, astfel incat sa nu rezulte cantitati mari de reziduuri.

Tipul doi si trei de creozot este mai lipicios si greu de curatat, fara experienta si uneltele necesare. Daca nu doresti sa te ocupi personal de acest tip de activitati, poti intotdeauna sa apelezi la specialisti.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *